10 dolog, ami nélkül ne indulj bringatúrázni

A kerékpározás technikai sport. A bringa néha elromlik, de ha kellőképpen felkészült vagy, akkor az ösvényen szembe jövő problémák nem fogják kedvedet szegni. Ideális körülmények soha, vagy csak nagyon ritkán vannak terepen. Országúton már inkább el tudom képzelni, hogy meg lehet úszni a szerelést. A mezed hátsó zsebébe beteszed a telefonod, a másikba egy energia szeletet/zselét, a harmadikba pedig… tán másra nem is lesz szükséged? Ritkán látok országútisokat megpakolva, sokszor még egy ici -pici táskát sem tesznek fel a bringára, benne a legszükségesebb szerszámokkal. Aszfalton mennek, tisztaság van, napfény, térerő. Nem verik oda a kerékpárt sziklákhoz, gyökerekhez, nem kap a bringa annyi koszt, igénybevételt. Ehhez képest, ha én kimegyek egy 60 km-es körre a Börzsönybe, soha nem megyek "üres bringával". Mit viszek magammal? Olvass tovább és kiderül!


Lehet, hogy én vagyok, aki túlgondolja, vagy túlbiztosítja magát, de nem akarok bosszankodni, ha valami technikai gondom van. Sem a családot ugráltatni, hogy jöjjenek értem autóval, mert mozgásképtelenné váltam (persze vállamon a beteg kerékpárral, bármikor hazasétálhatok a 10-20-30 km-ről). Főleg akkor szívás, ha olyan helyen “robbanok le”, ahonnan a legközelebbi autóval megközelíthető pont 4-5 km. Mondjuk a Csóványosról lesétálni (hátamon a bringával) a Szénpataki (volt Spartacus) Kulcsosházig... elég fincsi. (Lehet edzeni az AZT-re! Ha nem ismered, ajánlom a Must know rész átolvasását.)


Egy hosszabb, több napos túrán, amikor a párommal megyünk be a sűrűbe, nem szívesen rángatnám el a barátokat, rokonokat a vasárnapi húsleves mellől, vagy a gyerek szülinapi zsúrjáról. Meg tényleg várjunk 5-6 órát a Zemplén közepén ücsörögve, mert defektet kaptunk, elszakadt a lánc, és elfogyott az összes fék, mind a két bringán? Azért lássuk be ez elég bagatell, fél napot várogatni két, használhatatlan bringa mellett...

A másik dolog, hogy én szeretem magam megoldani a felmerülő gondokat. Ha másért nem, már csak azért is, mert minden ilyen helyzet gyakorlás, tanulás, és a versenyen is egyedül kell helytállnom.

Ha nálam van minden, amire szükségem lehet (nem potenciálisan, mert akkor egy trailert kell magam mögé kötni, hanem nagy valószínűség szerint) akkor nem kell aggódnom.

Lássuk, mi kerül az én szerszámos táskámba!1. Multiszerszám (multi tool) - marokszerszám - Ha MacGyver brigázzott volna...

Ez egy olyan alap dolog, hogy szinte fáj leírni. És mégis, simán találkoztam olyannal, hogy valakinél nem volt szerszám a túra alatt. Egy kilazult csavar, egy ferdén beállított stucni, egy lötyögő pedál, egy fékbetét csere… ezernyi helyre kellhet egy imbusz, vagy egy csavarhúzó. Mi legyen rajta?

Nem a funkciók száma számít. Gyerekkoromban a Tetrisből és a svájci bicskából is az volt a legmenőbb, amiben a legtöbb játék/funkció volt! 999 játék! Nem hiszem, hogy él olyan ember a földön, aki akár csak kipróbálta volna, mind az egy híján ezer játékot. Ti ismertek ilyet? És tényleg kell az a nagyító a svájci bicskára?

Nem kell sok funkció, elég pont annyi, amennyire szükséged lesz. Mert minél több, annál nagyobb és nehezebb, és a végén egy fél kilós vasdarabot fogsz cipelni a táskádban.


Mi legyen rajta?

A legtöbb bringához elég az imbusz. Abból 3, 4, 5, esetleg 8-as a pedálhoz.


Elképzelhető, hogy torx csavarok is lapulnak a kerékpárodon valahol. Én kicseréltem őket imbusz fejű csavarra, kevesebb szerszám alapon.

A leggyakoribb torx csavarok bringán: 20, 25, 30


Csavarhúzó. Lapos és philips., váltó állításhoz jól jöhet.


Ha ezeket tartalmazza a multiszerszámod, akkor már fél lábbal kint vagy a bajból.

Én 2008 óta használok egy Crankbrothers m19-et. Kicsit kopott már, de nem rozsdás, a fejek szépen tartják az alakjukat, nem fogod elnyírni őket egyhamar. Van rajta minden szükséges méretű imbusz, torx, csavarhúzók, láncbontó, küllőkulcs, 8-as 10-es villáskulcs. Ebből mindent használtam már az évek alatt.

Crankbrothers m19 - kompakt műhely


Mindemellett sok olyan hely van a bringán (pl. a tárcsafékem betét állítása, vagy az excenter szorító csavarja), ahol egy multiszerszám nehezen vagy egyáltalán nem használható. Nálam mindig van 3-as és 4-es imbuszkulcs, de mondom, ez kerékpár specifikus.2. Láncbontó - hogy legalább a cérna ne szakadjon el

Előbb utóbb mindenkinél elszakad a lánc. Hogy mire jó a láncbontó?

Nevéből adódóan a lánc megbontására. A szakadt láncszemet tudjuk kivenni vele a láncból, és, amennyiben nincs nálunk patent láncszem (quick link), a meghekkelt láncot újra összeépíthetjük. Sokszor találkozunk azzal, hogy a gyártók a multiszerszámba integrálják a láncbontót. Ha jól használható, akkor semmi gond nincs vele. Ilyen az én multiszerszámom láncbontója is. Számtalanszor kellett már. Egyszerűen és jól használható. Nyilván kényelmesebb egy szervizben használt láncbontó, de ne felejtsd el, hogy míg ott nem szempont a mérete és a súlya, a túrán ez már kritikusabb.

Itt meg tudod nézni, hogy számold ki a megfelelő lánc hoszt.

Ebben a videóban pedig a láncbontó jelyes használatát mutatják meg.3. Gumileszedő - ne akard foggal, körömmel!

Egyre többen mennek tubeless (belső nélküli) rendszerrel, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan otthon lehet hagyni a gumileszedőt. A tubeless rendszer királyság, de nem ziher. Ha sikerül olyan lyukat kreálni a külsődön, amit már nem fog meg a gumiban lévő folyadék, akkor bizony kelleni fog a belső. Nagyon sokan bringáznak hagyományos belsős rendszerrel, és pláne, ha vékonyabb gumival mennek, nem fognak boldogulni szerszám nélkül. Még csak eszedbe se jusson csavarhúzóval feszegetni le a külsődet! Összekarcolod, tán még meg is horpasztod a felnid és a gumiban is könnyen kárt tehetsz.

Vegyél szépen műanyag gumileszedőt! Ez nem csak a levételnél kell, hanem a külső felnire való rápattintásakor is. Ezernyi méret, forma, alak létezik. Pár száz forintostól a pár ezer forintosig. Én azt tanácsolom, hogy ne vegyél ócskát! Egyszer vegyél jót. Nem kellemes ha az erdő közepén törik el a kezedben. Párban árulják, nem véletlenül (és nem is azért, hogy ha az egyik eltörik, legyen másik). Ha nagyon nehezen jön le a külső gumi a felniről, akkor az egyik leszedőt berakod a perem alá, lenyomod a szabad végét és a leszedőn lévő kis kampót, beakasztod a küllőbe. A másikkal meg mehet, a húzd meg ereszd meg.

Egy segéd videó a belső cseréről.Ha ez a gumileszedő mesélni tudna...


Sokszor a multiszerszámon vagy defektjavító készleten is megtalálod. Ezek azért nem a legprofibbak (tisztelet a kivételnek). Én a Topeak Shuttle Lever 1.1 gumileszedőjét használom hatodik éve. Brutál tartós, olcsó, kemény, nem hajlik, kompakt, kényelmes, a következő is ilyen lesz.4. Pumpa - ha nincs, fújhatod

Mint a multiszerszám. Olyan alap, hogy régen pumpával együtt árulták a kerékpárokat. Külön pumpatartó volt kialakítva a vázon. Lapos a gumi, vagy defektet kaptál vagy belement a hajad a szemedbe, a pumpa az kell. Mint minden másnál, itt is érdemes minőségibb darabot venni. Ami teszi a dolgát, nem fárad el benne hamar a gumi, nem törik szét, hajlik el, stb. Érdemes szem előtt tartani, hogy országúti kerékpárhoz vagy csak montihoz kell. Vannak modellek, amiket kimondottan az országúti gumikhoz, a nagyobb nyomás eléréséhez terveztek (az egy más kérdés, hogy hozza-e a ráírt gyári Psi/bar adatokat). Ha tudod, hogy mire kell, akkor döntsd el, hogy milyen méretűt, anyagút, súlyút szeretnél! Mindenképpen kell rá nyomásmérő? Vagy már rutinos bringás vagy, és az ujjaiddal való nyomkodással megmondod jó-e a gumi. A pumpák fejében majdnem mindig cserélhető, a fejben lévő… műanyag bisz-basz, ami rámegy a szelepedre. Presta (schrader) vagy autószelep (dunlop), nem gond. Csak megfordítod a fejet, és fújhatod is. Vehetsz co2 pumpát is, ez egy patron segítségével fújja fel a gumit a kellő nyomásra (versenyre, országútihoz, tubeless rendszerhez előnyös).Nem kell finomkodni vele. - Topeak mini morph.


Én egy kihajtható fogantyújú és talpú, Topeak pumpát használok. Külön imádom, hogy nem a pumpa fejét kell rátenni a szelepre és vízszintesen a levegőben tartva pumpálni, hanem a pumpán lévő cső végén van a szelep, így a pumpa a földön van, a gumi mellett állítva. Rálépek a lehajtható lépőkére, és klasszik módon fel-le pumpálhatok. Sokkal, de sokkal kényelmesebb így. Cserébe hosszabb, és nagyobb súlyt cipelek (154 g, nem a világ), de nekem ez nem szempont.Alkatrészek

Megvagyok a minimális szerszám mennyiséggel, ami nélkül soha nem indulok el. Mi az a maradék 6 dolog, ami szintén ott lapul a szerszámos táskámban?


Szerelő kesztyű - az ápolt bőrért és körmökért

Egy vékony, barkácsboltban használható szövet kesztyű, gumis tenyérrel pont megteszi. Nem lesz koszos, olajos a kezem, amivel végig kell tapiznom a szerszámaimat, a táskáimat, a markolatot, stb. Apróság, de tök sokat számít. Azt hiszem ezt nem is magyarázom tovább, felesleges.


Pótbelső - mint testnek a kenyér

Ha tubeless-es vagy azért, ha meg nem, akkor azért legyen nálad pótbelső. Nézzük a különböző szcenáriókat.

  1. Tubeless gumival mész, de csúnyán odavágod a gumid valahova és túl nagy a lyuk, hogy eltömítse a folyadék. Szökik a levegő, emelkedik a vérnyomás. Ilyenkor berakod a pótbelsőt, és vissza a régi rendszerre, belsővel mész tovább.ű

  2. Hagyományos, belsős rendszerrel mész, sikerül felütni a gumid, a belső van egy nagy repedés (vagy a szelep mellett reped ki, amit nem tudsz folttal javítani), kell egy pótbelső.

Ha számít a súly, vegyél xxlight pótbelsőt, ha a pénz nem számít és még könnyebb kell, vegyél Tubolitot (ami félig magyar találmány)!


Nem is kell olyan sok a boldogságoz.


Folt(készlet) - a gumi sebtapasz

Felülve az előző szcenáriók hullámára tovább siklunk. Az egyetlen pótbelsődön újabb lyuk lesz, nem tudsz mást tenni, mint megfoltozni. Jön a gumileszedő, foltkészlet, gumileszedő, pumpa. Voilá!

A foltkészletben általában találsz különböző méretű foltot, egy kis smirglit, és ragasztót. Léteznek öntapadós foltok is, nekem egy fajta volt, az nem keltett bennem nagy bizodalmat, de biztos van akinek bevált. Próbáld ki, ha érdekel! A tiptop új ragasztójával már várnod sem kell, azonnal mehet rá a folt. Ha a külsőd hasad ki, arra is orvosság lehet a folt. Ragassz egyet belülről, egyet pedig kívülről a repedésre, jó eséllyel kibírja hazáig (vagy a legközelebbi kerékpárboltig). Tipp: Az átlátszó fóliát nyugodtan hagyd a folton, nem fog senkit zavarni a gumin.


Lánc patentszem (quick link) - az instant kapocs

A legolcsóbb kategóriájú láncokat kivéve már minden kerékpárlánc patentszemmel érkezik. Ez könnyű szerelhetőséget és újabb és újabb bontást tesz lehetővé (tisztításhoz pl.) anélkül, hogy károsítanánk a láncukat. A patenszemről annyit érdemes tudnod, hogy összerakni könnyebb, mint szétszedni. Ehhez van egy speciális szerszám, de cipőfűzővel is lehet próbálkozni. Otthon, jó ha van szerszám, az ösvényen meg nehezen tudom elképzelni, hogy szétkapnád a láncod egy kis pucoláshoz. Max. egy hosszabb, több hetes, hónapos túrán, de az részben más felkészülést (és listát) kíván. Ha elszakad a láncod, akkor 2 dolgot tehetsz.

“A” verzió, hogy kiveszel pár szemet a láncból (vigyázva, hogy ne nyomd ki teljesen a tüskét) és kissé megrövidítve a láncod, visszanyomva a tüskét, tovább tudsz menni (ez többé kevésbé befolyásolni tudja a váltást, hajtást). “B” verzió, hogy van nálad patentszem és azt használod. A láncbontóval kiszeded a sérült szemet (szemeket), és a pót-patentszemmel tovább használható a láncod. Az új lánchoz nem jellemző, hogy adnának az alap 2 szemen túl extra, pótszemet, ezt külön kell megvásárolni. Figyelj rá, hogy passzoljon a láncodhoz!

Fékbetét - ép testben ép lélek

Mindegy, hogy V-, canti, vagy tárcsafék, nagyon okos dolog, legalább egy pár extra fékbetétet magadnál tartani. Egy rövidebb edzésre nem, de egy több napos túrára én már betszek egy pár (ha ketten megyünk 1-1 pár) fékbetétet. Soha nem lehet tudni. Nyáron elmentem tekerni, csak az edzőköröm csináltam terepen, és olyan brutál felhőszakadás ért utol, hogy nem viccelek, az ösvényből folyó lett. Nem volt már nagy szintkülönbség, viszonylag közel is voltam, de ha a hegy tetején ér utol, nem biztos, hogy leérek a használt fékbetéttel. A víz és főleg a sár. zabálja a betétet! Itt is figyelj a fék-fékbetét kompatibilitásra!


Váltófül - mert nem mind születtünk Bailey Newbrey-nak

Ha mind fel kellene sorolni azokat az embereket, akik kénytelenek voltak versenyt feladni, vagy túrát befejezni egy törött váltófül miatt, akkor igencsak hosszúra nyúlna ez a cikk. Friss, személyes élményem van ezzel kapcsolatban. Nem az én bringámmal történt, mert én agyváltót használok, én csak a lámpát tartottam, meg segítettem a láncot bontani. Este indultunk el a menedékházból a bivak helyünkre. Sötét volt, sár, szemerkélt az eső, ereszkedtünk lefelé a csúszós ösvényen. Egyszer csak előttem megálltak és mutatta az egyik srác a csapatból, hogy letört a hátsó váltófül. Nem nagyon csapta oda semmihez (legalább is nem vette észre), lehet, hogy repedt volt már, a történet szempontjából mindegy.

“Akkor fiúk szerelünk!” H nincs pót váltófül, akkor egy dolgot lehet csak tenni, egysebeségessé alakítani a hajtást. Láncot megbontani, hátsó váltót kifűzni, bowdentől megszabadítani, majd a lánc kellően lerövidítve visszakerül valamelyik fogaskerékre. Elől két tányér volt, mi a kisebbikre tettük, utóbb kiderült, hogy ilyenkor elől a nagyra kell tenni a láncot, különben folyton levált hátul és használhatatlan. Hősünk kapott egy kb. 36x13-as áttétet. Mászásokhoz nem a legideálisabb. Feszül a lánc, könnyen el tud szakadni. Ez ilyenkor inkább életmentés, mint hosszabb túra folytatására alkalmas. Ha lett volna nála csere váltófül, akkor csak átrakta volna rá a váltót és minden marad a régiben. Kár belegondolni mi lett volna, ha nincs nálunk láncbontó…


Törött váltófül éjjel, a téli, hideg Mátrában. Az igazi Band of brothers csapatépítő!Extrák "fanatikusoknak"


Rongy és olaj

2 napos, vagy hosszabb túrákra én már mindig beteszek egy darab rongyot és láncolajat is. Körülményektől függően, 150-200 kilométerenként illik beolajozni a láncot. De ha jön egy nagyon heves eső, vagy nagy sár, akkor érdemes azonnal tisztítani és olajozni.


Egy régi, rossz zokni pont megteszi rongynak. A szemcseppentőbe átöntött olaj még kevesebb helyet kér.


Kábelkötegelő

Súlya nincs, helyet sem igazán foglal, de ki tud húzni a csávából, legyen a bringádról vagy a felszerelésről szó. Eltört kulacstartó, letörött lámpa konzol, szakad bringás táska, a sor hosszan folytatható, hogy milyen helyzetekben jön jól, ha tartasz a táskádban 4-5 db gyorskötözőt.


Gorilla tape

Az előző analógián maradva nagyon hasznos tud lenni. Kiszakad táska, vagy sátor, eltört sátorrúd...

Én a pumpám köré tekerek pár karikát, igy biztos nem hagyom otthon.

Végezetül

Remélem sikerült pár hasznos tanáccsal szolgálni a kezdőbb, de talán a tapasztaltabb bringásoknak is. Ha még soha nem javítottál defektet (és ne aggódj, mindannyian voltunk így ezzel egyszer), bontottál láncot, vagy cseréltél fékbetétet, érdemes, még a túra előtt otthon gyakorolni. Így amikor esőben, sötétben, fáradtan ér a baj, talán nem fogod a bringádat a szakadékba hajítani. Ha most kezded a kerékpározást, vagy eddig nem szerezted be a szükséges szerszámokat, akkor lehet, hogy egy picit megterhelő lesz, mindent megvenni egyszerre. Meg lehet olcsón is úszni, de egy túrázó ismerősöm mondta okosan azt, hogy “Szegény vagyok én ahhoz, hogy 2x vegyek meg valamit. Elsőre egy sz@rt, majd egy normálisat." Azt se felejtsd el, hogy a legtöbb szerszám hosszú évekig kiszolgál és nem kell évente lecserélni. (Ne ülj fel a fogyasztói divat hullámvasútjára!) Az én, évek óta használt szettem, amiben benne van mind a négy szerszám, ha ma kéne megvennem, megállna 22-25000 Forintban. Azért ez nem annyira vészes tétel, ha már több százezret költöttél bringára.


Mielőtt megveszel egy terméket érdemes utánaolvasni, megnézni pár review videót, hogy másoknak hogyan vált be, így nagyobb esélyed van rá, hogy azt kapod amit szeretnél, amire szükséged van.

A megemlített termékekért semmilyen ellenszolgáltatást nem kapok a forgalmazóktól, minden szerszámot a saját pénzemen vásároltam. Én ezeket használom évek óta (benne két, extra hosszú 15500 km-es és 7500 km-es, túrával), forróságban, mínuszokban.


Nektek mi kerül a szerszámos táskátokba? Írjátok meg a hozzászólásoknál!


Fotó és szöveg: Boros Balázs Mókus


Copyright Bikepacking Hungary 2019
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com