Két sima, egy fordított. Hálózsákok és a quilt.

Updated: Nov 10, 2020

“Legyen könnyű, meleg, és olcsó!” Mindenki ilyen hálózsákról álmodik. És sajnos ez álom is marad, mert a valóság az, hogy ez a három “csillag” eddig még nem tudott összeállni egy konstellációba. Ha elolvasod a cikket, látni fogod, hogy miért.


Az állatbőrökből takarókat készítettek elődjeink. A takarók vékonyabbak lettek, változott az alakjuk, miközben tollal, majd szintetikus anyagokkal lettek megtöltve. A hálózsákok lemásolták az egyiptomi múmiák szarkofágját, hogy aztán újra takaróvá fejlődjenek “tovább”. A hálózsákok és túratakarók nagy utat jártak be a fejlődésben.


Mielőtt hálózsák vásárlásra adod a fejed, érdemes átgondolni, hogy milyen körülmények között tervezed használni az adott felszerelést, különben könnyen előfordulhat, hogy csalódott leszel a vásárlást követően. Mint a fatbike a lakótelepen, menő, meg drága is, csak nem oda való.


Balról jobbra: 1. TNF férfi, szintetikus, 3 évszakos hálózsák 1455 g 2. TNF női, szintetikus, 3 évszakos hálózsák 1235 g 3. 3 évszakos, férfi pehely quilt 972 g 4. Verseny quilt (Komfort limit +5 fok) 557 g


Hálózsákok fajtái.

Canon vagy Nikon? Shimano vagy Sram? Szintetikus vagy pehely töltetű? Ha nem is ilyen vehemensen, de a hálózsák töltet mellett kampányolók is két táborra szakadnak. Véleményem szerint egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak bizonyos tulajdonságaiban előnyösebb, míg másban gyengébben teljesít. Lássuk, melyik, miben ver oda a másiknak!


Szintetikus.

A szintetikus hálózsákok töltete egy mesterségesen előállított szigetelőanyag. Egyfajta mű rostszál, melynek remek tulajdonságai vannak. Napjainkban talán leggyakrabban a climashield és primaloft szavakkal (mindkettő szuper cucc) találkozhatsz egy-egy termék leírásában. De mit is tudnak ezek a szintetikus töltetek?


Előnyei:

 • A legnagyobb előnye, hogy vizesen is melegen tart!

 • Gyorsabban szárad, mint a pehely.

 • Olcsóbb (kb. fele egy ugyanolyan hőfokú és minőségű pehely árának).

 • Nem allergén anyag.

 • Etikailag kevésbé megkérdőjelezhető az anyag előállítása.


Hátrányai:

 • Nehezebb, kevésbé összenyomható, ezáltal nagyobb csomag mérete van.

 • Súlyához képest kevésbé melegít, mint a pehely.

 • Kevésbé tartós. A szintetikus szigetelőanyag hajlamosabb az elfáradásra, törésre.


Mikor jó választás a szintetikus? Ha nedves klímájú helyre készülsz (pack raftingolni, vagy akár egy vizitúrára), potenciálisan sok eső várható a túrád alatt, egy szintetikus hálózsák biztonságosabb választás lehet. Persze vízálló a táskád, meg ott a drybag, de ha baj történik (és sajnos tud az történni) akkor bizony vacokni fogsz (akár napokig, ha a rossz időben, nem szárad meg a pehely zsákod). Ha szerényebbek az anyagi forrásaid, szintén jó választás egy szintetikus hálózsák. Mindössze több helyre lesz szükséged, és nehezebb (cirka +½ - 1 kg) batyut fogsz cipelni.

A North Face Cat's Meow szintetikus hálózsákok. Férfi és női változatban is kaphatók. Nagyon jó ár/érték/teljesítmény aránnyal bírnak. Komfort: +1, Komfort limit: -5 Extrém: -22


Pehely.

A pehely hálózsákokat kacsa vagy libapehellyel töltik meg. Minőségre az utóbbi jobb és természetesen ezért drágább is. Az egyik legnagyobb pehely beszállító Kína. Sajnos Kínában még az emberi jogokon is rendszeresen csorba esik… Tovább nem is ecsetelném, inkább jöjjenek a prók és kontrák.


Előnyei:

 • Súlyához képest fantasztikusan melegít.

 • Könnyebb mint a szintetikus.

 • Nagyon jól összenyomható, remek csomag méretet adva.

 • Tartós (akár 10+ év)


Hátrányai:

 • A toll teljesen elveszti szigetelő képességét ha elázik. Tudom, a kacsa úszik a vízen (meg a kenyérhéj is) és mégsem fázik, de azért ez nem pont ugyanaz.

 • Drágább.

 • Van aki allergiás rá (szívás, ha akkor derül ki, amikor kifizettél érte 90 000 Ft-ot).

 • Etikai kérdéseket vet fel az állatok kopasztása.

A pehely hálózsákok gyártói gyakran feltüntetik, hogy a toll nem élő kopasztásból származik. Ha ilyen zsákot veszel, etikailag is védve érezheted magad. Azt írtam toll? Most pehely vagy toll? Mindkettő, tollat is raknak a pehely közé, hogy az megtartsa formáját.

A másik Achilles-ina a pelyheknek a nedvesség. A gyártók egy ideje igyekeznek egy hidrofób anyaggal kezelt tollat használni, melynek jobb a víztaszító tulajdonsága a kezeletlen tollnál. Habár azt ők maguk bevallják, hogy ebben a tekintetben még így sem veheti fel a versenyt a kezelt pehely a szintetikus töltettel. Az ára, nos ezen nincs mit szépíteni, sajnos a pehely hálózsákok népszerűségével az áruk is emelkedő tendenciát mutat. Öröm az ürömben, hogy egy megfelelően tárolt és óvott pehely zsák, akár 10 évig is kitűnően szolgálja gazdáját.


Mikor jó választás a pehely? Ha az időjárás/éghajlat körülményei nem indokolják a szintetikus zsákot, anyagi lehetőségeid is megengedik, csak nyerhetsz egy pehely hálózsákkal. Nem is feltétlenül a kisebb súly ami lenyűgöző, sokkal inkább a hatványozottan kevesebb hely az, ami miatt a legtöbb bringás és túrázó (pehely) szerelembe esik.

A toll csak addig áll ellen a víznek, amíg a gazdája, rendezetten hordja a testén. (kép forrása: pixabay.com)


Tipp: Drybag! Ha pehely, ha szintetikus, a drybag a tuti biztonság!


A hálózsákok hőfokának skálázása. Európában a hálózsákok standard hőtartománya egységes mérésen alapul, míg az USA-ban gyártója válogatja, ki hogy méri.

Három számot fogsz látni a hálózsákon: komfort, komfort limit és extrém. A komfort hőfok az, amiben nyugodtan átalszod az éjszakát. Komfort limit az a hőfok ahol még tudsz aludni, de elképzelhető, hogy néha felébredsz arra, hogy hűvös itt-ott. Extrém pedig az, amikor nem alszol, vacogsz egész éjjel, de még életben maradsz.

Alapvetően másként skálázzák a női és másként a férfi hálózsákokat. A női hálózsákokba több, melegebb töltetet raknak, mert a nők általában fázósabbak, könnyebben is felfáznak a férfiaknál, persze ebben is akadnak kivételek.

Ezek a standerdek jó kiindulási alapok, segítenek eligazodni, de nem szentírások. Rengeteg tényező befolyásolja a komfortukat, amivel természetesen a gyártók nem tudnak mind kalkulálni. Fáradtság, éhség, fizikai kimerültség, a zsírszöveteink mennyisége, hogy csak egy párat írjak. Ha fázós típus vagy, érdemes egy kicsit túlbiztosítani magad, mert nincs rosszabb egy átdidergett, fárasztó éjszakánál. Nagyon sok múlik azon például, hogy milyen matracon alszol, és használsz-e hálózsák bélést. Ez utóbbi, amellett, hogy megvédi a zsákod a kosztól és zsírtól, növelve ezzel az élettartamát, emeli a hálózsákod komfort hőfokát is 3-4 fokkal.


A titokzatos CUIN.

Minden pehely hálózsák töltő anyagának van egy mértékegysége, melyet cuin-ban mérnek. Ez a szám a pehely összenyomhatósága és annak a levegőnek a mennyisége, melyet “csapdába képes ejteni”. Minél magasabb a szám, annál jobb minőségű a pehely (annál melegebb), és annál kevesebbre van belőle szükség ugyanazon hőfok biztosításának eléréséhez. Ez a szám 300 és 950 között változik. Míg az 500 átlagosnak mondható, a 800 már a szuperpehely kategóriát indítja.


Méretezés.

A hálózsákok (és quiltek) működési elve, hogy a testünk és a takaró közötti meleg levegőt (amit a testünk melegített fel), nem engedik elszökni. A méretválasztáskor az optimumra kell törekedni. Ha túl szűkös a hálózsák egyrészt kényelmetlen lesz, másrészt pedig nem tud kellő mennyiségű levegő bent rekedni, és fázni fogunk. Ha túl nagy a hálózsák, akkor pedig túl sok levegőt kell felmelegíteni és megint csak fázni fogunk. A felszerelés gyártók a leírásban általában megadják, hogy mi a max. magasság, amihez ajánlják a terméket. Van normál és long méret, kinek-kinek magassága szerint,

Létezik női és férfi kivitel. Nem csak a méretben különböznek, hanem a töltet helye és mennyisége is más.

A hálózsákokat gyártják jobb és bal cipzáros változatban is. Ez (számomra) leginkább akkor szempont, ha a párommal össze szeretném cipzározni a hálózsákom. Érdemes vásárláskor erre figyelni, ha ez szempont a számodra.


Tipp: Ha túl hosszú a hálózsákod és sok levegő van a lábadnál, könnyen elképzelhető, hogy fázni fogsz. Tömj ruhát a lábrészhez, ezzel csökken a tér, és a bent lévő levegő is!


Alak. A legtöbb, túrázásra szánt hálózsák múmia alakú, vagyis a lábaknál elkeskenyedik. Sajnos ez picit leredukálja a helyet a lábaidnak, cserébe könnyebb és melegebb. Hagyományos alakkal, inkább a kempingezős, kocsiban szállítós hálózsákokat találod.


A hálózsákok anyaga.

A hálózsákok anyaga általában 20-30D-s ripstop nylon, vízlepergető kenéssel (DWR). A pehellyel töltött hálózsákoknál olyan anyagot használnak, melynek speciális szövése van, ettől a pehely kevésbé hajlamos kiszúrni az anyagot.


A hálózsákok tárolása.

A legrosszabb, amit tehetsz egy hálózsákkal, hogy folyamatosan a kompressziós tokjába gyűrve tárolod. Ehelyett tedd be egy nagy hálós tokba 'AKA' pihentető zsák (ezt sok hálózsákhoz mellékelik a gyártók) vagy lógasd fel egy jól szellőző helyre. Csak úgy, mint a sátraknál, kerüld el a nedvesen való elcsomagolást. Tipp: A pehely hálózsáknak jót tesz, ha néha kiteríted a napra. A melegtől a pehely megduzzad és visszanyeri eredeti formáját.


Tisztítás A vérbeli hegymászók csak a fejüket rázzák ha a hálózsák tisztításáról kérdezed őket. Ahogy a legtöbb technikai cuccnál, a hálózsákoknál is a legjobb a végsőkig elodázni a mosást, tisztítást. Léteznek speciális mosószerek, melyekkel pl. a pelyhet tisztíthatjuk, de a hidrofób kenésnek biztos, hogy nem tesz jó egy kiadós gépi mosás. Ha mégis hálózsákot mosol, igyekezz speciális, de legalább folyékony mosószert használni, és tegyél be pár teniszlabdát a mosógép dobba! Fektetve, gyakran forgatva és felrázva (nem keverve! Bocs, nem tudtam kihagyni.) szárítsd!


A quilt.

Annak ellenére, hogy már van magyar gyártója is, hazánkban nem túl ismert és népszerű a quilt. A quilt angol szó, jelentése: tűzött és vattázott ágytakaró, paplan, vattapaplan. Én túratakarónak hívom. A quilt tulajdonképpen egy kikönnyített hálózsák, amiről minden “szükségtelen” lekerült. Hiányzik a kapucni, a cipzár, és nincsen alja (háta) sem. A kapucni hiányát sapkával (amit amúgy is viszel), helyettesítheted, és a nyaknál általában összehúzható hőgallért találsz, ami megakadályozza a hőveszteséget. A quilt alja fel van vágva, nyitott. Az elv emögött az, hogy a matrac és köztünk lévő anyagot (és vele a szigetelést is) összepréseljük, ezáltal funkcióját veszti. A matrac legjobban akkor melegít, ha közvetlenül érintkezni tud a testünk hőjével. Létezik zárt lábzsákkal és szétnyitható (ezáltal egy tényleges takaró alakot adó) verzió is. A quiltet többek között a függőágyban alvók használják, annak aljának (under quilt), kívülről való melegítésére. Képes kívülről körülölelni a függőágyat, elzárva ezzel az alulról érkező hideg útját. Mérete és súlya miatt a bikepackingesek és gyalogtúrázók közkedvelt felszerelése.


Pehely quiltek. Kicsi méret és súly, mégis otthonos kényelem.


Előnyei:

 • A hálózsákhoz képest kisebb súly (akár -30%) és csomagméret.

 • Sokoldalúbb felhasználás. A függőágyas használaton túl, a szétnyitható verziót használhatjuk takaróként, körbe csavarva magunkat a tóparton üldögélve, vagy a tábortűz körül.

 • Melegebb időben szétnyithatod, és csak annyira takarózol be vele, amennyire muszáj.

 • Tágasabb. Hason, oldalt, vagy felhúzott térdekkel alvók imádjuk, hogy nem kell szorongani. Pont, mint az otthoni takaró alatt.

 • Nincs cipzár, nincs elakadás. Nincs annál idegesítőbb, mint mikor becsípi a cipzár a hálózsákod anyagát és percekig szenvedsz, hogy kiszabadulj.

 • Általában olcsóbb, mint egy hálózsák (hasonló hőtartomány és minőség).


Hátrányai:

 • Ha éjjel fordulsz, ki tud szökni a meleg. (A rögzítő rendszerrel erre is van megoldás.)

 • A fent leírtak miatt hidegben (mínusz fokok) nagyobb az esélye, hogy fázni fogsz.

 • Itthon kisebb a választék, nehezebb beszerezni.


A quilt nem való mindenkinek. Megosztó. Vagy szeretni fogod és nem akarsz többet hálózsákban aludni (e cikk írója is ebbe a csoportba tartozik), vagy nem jön be és az első pár éjszakai alatt, hamar kiszeretsz belőle. Ezért általában a takaró alá befújó szellő a ludas. Ezt elkerülheted, ha olyan quiltet vásárolsz (vagy varrsz), amin vannak kapcsok és rögzíteni tudod a matracodhoz. Ezzel elérheted, hogy amikor éjjel fordulsz a takaró alatt, akkor se jusson be a hideg, vagy takarózz ki, hiszen a rögzítés a matracnál tartja a quilt szélét. Az én quiltjeim ilyenek és minusz fokokban sem fáztam alattuk.


Fent balról jobbra: 1. Teljesen szétnyitott quilt. 2. Behúzott lábzsákkal, összekapcsolt és behúzott hőgallérral. 3. Nyitható lábzsák tépőzárral, behúzóval. 4. A matracra húzott kapcsokat használhatjuk a kitakarózás és hőveszteség eliminálására.


Ami a quiltek töltetét, anyagát, tárolását, és tisztítását illeti, mindenben megegyezik a hálózsákkal. Magyarországon innen tudsz beszerezni felszerelést. Ebben a linkben pedig a quiltek krémjét találod, a szuper ligát.


Én magamnak varrtam a quiltem. Nem mondom, hogy pofon egyszerű, de én, aki nem vagyok profi varró, is meg tudtam csinálni. Persze ráment pár napom míg utánanéztem, kiszámoltam, megrendeltem az anyagot, azt leszabtam (hú az p@csölős az anyag rugalmassága miatt), megvarrtam és töltöttem a pelyhet. Ha quilt varrásra adod a fejed és bármilyen kérdésed van, írj bátran a komment szekcióban!


Top tipp: A quiltnél és a hálózsáknál is figyelj arra, hogy ne legyen rajtad túl sok ruha amikor alszol, mert nem tud a testhőd kiszabadulni és felmelegíteni a levegőt. Ha hűvösebb az este, húzz aláöltözetet, gyapjú zoknit és sapkát!


Végezetül. A technikai felszerelések bizony nem olcsók. Ha azonban arról az oldalról nézed, hogy hány évre veszed magadnak, már nem is tűnik olyan szörnyűnek az ára (feltéve, hogy ki is tudod használni). Bármelyik mellett is teszed le a voksod, ajánlom, hogy tájékozódj, olvass teszteket, véleményeket az adott termékkel kapcsolatban!

Osszd meg a tapasztalataidat és kérdezz bátran a komment szekcióban!


Irány tekerni!


Fotó és szöveg: Boros Balázs Mókus


758 views

Copyright Bikepacking Hungary 2019
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com